02 December 2009

PERNIKAHAN~

~Gambar Hiasan~


ALLAH yang mengatur segala kejadian dan mempermudahkan segala urusan dan melindungi hamba-hambaNya dari pelbagai perkara, musibah yang menimpa keimanan dan keislaman kita. Betapa agungnya ALLAH yang mentakdirkan kita hidup sebagai manusia . Ini kerana fitrah kita diberikan kemampuan membina rumah tangga. Sungguh beruntung apabila kita memahami rumah tangga yang kita bina dan yang bakal kita bina bukan sekadar memenuhi nafsu syawat.

Kehidupan berumah tangga adalah yang kompleks yang melibatkan fizikal dan mental. Sekiranya tidak ada ketentuan syariat ALLAH dan contoh yang mulia dari Rasul dalam hal rumah tangga, tentu kita menagalami kesukaran menguruskan kehidupan rumah tangga. Mungkin persepsi kita mengenai rumah tangga hanya menjurus kepada keperluan biologi dan menambahkan keturunan sahaja.

Hubungan antara lelaki dan perempuan adalah fitrah semula jadi sejak dulu lagi. Juga merupakan keperluan semula jadi yang merupakan fitrah ALLAH. Di antara manusia memerlukan hubungan semula jadi.

Kini ramai yang berumah tangga tanpa melalui akad nikah, bebas melakukan hubungan terlarang tanpa mempedulikan peraturan agama. Walau pun ramai di antara mereka yang mengaku sebagai umat islam. Kehidupan berumah tangga yang melalui perkahwinan yang sah adalah amalan soleh. Setiap perbuatan yang dilakukan dalam rumah tangga mendapat pahala dan kebaikan yang besar. Atau pun terdapat istilah yang mengatakan ia adalah kenikmatan yang dapat pahala.

Tatapi kehidupan bersama yang tidak diasaskan dengan ijap kabul, segala perbuatannya adalah dosa besar. Hubungannya adalah zina yang dibenci oleh ALLAH dan Rasul. Pernikahan adalah syariat ALLAH. Melalui pernikahan segala yang haram sebelumnya menjadi halal. Nabi Muhammad menganjurkan pada pemuda dan pemudi supaya segera bernikah apabila sudah mampu.

Apabila seorang melalui perkahwinan, tanamkan niat yang kukuh iaitu niat beribadat kepada ALLAH, dijamin mendapat ketenangan, kasih sayang dan rahmat. Rumah tangga inilah yang menjadi permulaan yang baik, diberkati dan bakal melahirkan generasi yang soleh juga mendapat kebahagian di dunia dan akhirat.

ALLAH menjelaskan di dalam Al-Quran surah Al- Israk ayat 32 yang bermaksud:

"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu yang keji. Dan satu jalan yang buruk."

No comments: