12 August 2010

Everything's 31~

TETAMU RAMADHAN


Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Selawat dan Salam utk Nabi Muhammad saw, keluarga baginda dan para sahabatnya.

Assalammualaikum wrt wbt...

Alhamdulillah, bersyukur tak terhingga kerana masih lagi bernyawa hingga 2 Ramadhan hari ini.. alhamdulillah, ana dan sahabat-sahabat masih lagi dapat menikmati Ramadhan tahun ini, tetapi.. esok hari adakah kita pasti akan berada dalam Bulan Ramadhan lagi? atau kita sudah berada dalam Alam Barzakh? persoalan ini yang sering kita nantikan jawapannya walaupun sudah pasti kita tidak mengetahui akannya..

Cuaca yang mendung dibumi Sintok seakan merasai kehilangan dibumi KUIS..

12 Ogos 2010 bersamaan 2 Ramadhan 1431H, telah perginya seorang hamba Allah menghadapnya.. perginya takkan kembali lagi.. pergi untuk selamanya.. Dialah TETAMU ALLAH yang sangat Allah nantikan.. Matinya dalam keadaan yang mulia, dihari dan bulan yang mulia, sungguh indah, tidak semua orang berpeluang mati sepertinya.. sahabat-sahabat lain ada yang cemburukan arwah, cemburu kerana dialah TETAMU ALLAH.. cemburu kerana Allah pilih dia, dan bukannya kita..

Ana ada terbaca kelebihan bulan Ramdhan dan antaranya ialah Pintu neraka ditutup.. Yakni pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan. Wallahualam..

Allahuakbar! Indahnya mati dibulan Ramadhan.. ada yang menanti-nantikan saat itu.. moga arwah berada sebaris dengan para mujahidin, amin..

Sambil ana mencoret dalam blog ini, tangan dan mata ana tangkas mencari sesuatu untuk tatapan rohani.. walking punya walking dalam alam maya nie, ana terjumpa tazkirah oleh Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din, menarik tazkirahya.. harap sahabat-sahabat dapat sesuatu dari tazkirah tue.. <Darul Syifa>

Antaranya yang ana dapat is Doa Bulan Ramadhan, marilah kita amalkannya agar Allah mengampunkan dosa-dosa kita, insyaAllah..

“Allah humma innaka ‘afuu ’un karimun tuhib bul ‘af wa fa’ fu ‘anni”
(maknanya Ya Allah, Engkaulah Tuhan yang sangat suka mengampun, ampunkanlah dosa-dosa ku).


Marilah kita bersama-sama mengambil peluang Ramadhan dan "GRAND SALES" yang sedia ada ini untuk Allah ampunkan dosa kita semua. Dan jadikan Ramadhan kali ini yang terbaik seumpama ini adalah Ramadhan kita yang terakhir..


p/s: Al-Fatihah kepada Tok Siak Masjid Al-Azhar(KUIS)..


Innalillahi wa innailaihi rojiun..
Allahumma jurni, fi musibati, wa akh lifhi, khoiron minha..

Maksudnya:
Dr DIA kita datang, dr DIA jua kita kembali..
Ya Allah, berikanlah pahala atas musibah yang menimpa aku, dan gantikanlah yang lebih baik daripadanya..

amin..~Islamic_Muslimah@ThEfLaSh~

No comments: