03 June 2009

Kembara Ilmu 1 ^_^

Assalammualaikum wrt wbt kepada sahabat-sahabat semua ^_^
Khaifa halukum? Apa kabar? How are you? Ni how ma? Heheheh…
Malaysia nie kan masyarakatnya majmuk : )

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana masih lagi di beri peluang untuk memperbaiki diri kita di dunia ini sebelum kita melangkah ke alam barzakh, alhamdulillah, ana amat-amat bersyukur .. moga-moga ana dapat gunakan peluang yang Allah SWT telah berikan sebaik-baiknya, amin..

Sekarang nie musim cuti sekolah, baik primary & secondary school, and also IPTA & IPTS : ) cuti-cuti nie sahabat-sahabat semua buat apa?? Ana dok umah je kot, but now ana kat umah m.cik, heheh.. untuk post kali inie, ana nak share dgn sahabat-sahabat semua aktiviti yang ana buat b4 cuti semester ^_^

Selepas xam final aritue, ana ada join program under Rakan Masjid Bukit Kachi. Nama program tue Kembara Ilmu ^_^ Kembara Ilmu nie program lawatan ke IPTA & IPTS untuk bertukar-tukar pandangan, berdiskusi dan mengambil input yang boleh di aplikasikan oleh Rakan Masjid Bukit Kachi : ) selain itu, kami juga ada melawat beberapa tmpat menarik di Kuala Kangsar. Program Kembara Ilmu bermula pd 8-10hb May 2009. Ana dilantik sebagai AJK Kebajikan untuk program nie, where I’ve to make sure everybody in good order. ^_^

1st day – 8hb (Jumaat)..sarapan dan bertolak ke Kuala Kangsar dr Masjid Bukit Kachi jam 9pg. Dalam jam 12 lebih kami sampai Kuala Kangsar. Kami singgah kat Masjid Ubudiyyah, Kuala Kangsar. Subahanallah, cantik sungguh masjid yang tersegam indah tue. Time kami smpai kat masjid tue, orang ramai tengah berpusu-pusu hendak menunaikan solat Jumaat. Di sebabakan ramai muslimin yang solat Jumaat kat Masjid Ubudiyyah tue, kami muslimat xdpat msuk dlm masjid tue, Cuma boleh lihat dr luar je. : ( Kami muslimat solat jama’ dekat sekolah yg berhadapan dgn Masjid Ubudiyyah. Nama sekolah tue ana da lupa, iskh2..cepat tol ana lupa, huhu.. Masjid Ubudiyyah tue terletak dalam kawasan Istana Perak. Sempat gak la kami meround naik bus tgk kwnsan Istana tue :p


Masjid Ubudiyyah, Kuala Kangsar Perak




Sahabat-sahabat Ana berposing berlatar belakangkan Masjid Ubudiyyah. Ana yang tangkap gambar mereka, so Ana x dok dlm pic :(


Selepas solat, kami berkelah jap kat taman rekreasi kat Kuala Kangsar untuk isi perut kami yang dah meraung kelaparan, hehhe..selesai menjamu selera, kami bertolak ke kilang Tamin, kilang kicap, huhuh : ) kat kilang Tamin, kami di dedahkan cara pembuatan kicap ^_^ menarik sungguh..dr kacang soya yang putih tue, keluar kicap yang hitam tue, huhuh.. banyak ilmu yang ana dapat hasil dr lawatan ke kilang kicap nie. Syarikat Tamin nie pengasas dia orang-orang kita gak, orang Melayu, Haji Tamin namanya. Sekarang kilang tue di uruskan oleh 2 orang anak arwah Haji Tamin. Sokonglah Buatan Malaysia, hihihih.. pekerja-pekerja kat kilang Tamin tue adalah orang-orang kampong area situ gak. Yang menkagumkan ana adalah pekerja-pekerja yang kurang upaya diambil bekerja. MasyaAllah, bagus betul apa yang mereka lakukan nie. Mereka tidak ketepikan golongan kurang upaya, malah membantu mereka membangunkan ekonomi mereka. Keep up a good work!! Sebelum kami balik, ana sempat gak membeli barang keluaran Sykt Tamin. Ana beli kuah rojak jer untuk mak ana, hehehe.. sahabat-sahabat ana yang lain byk gak beli, ada yang beli kicap, cuka, taucho0 dan lain-lain lg : )


wah, sempat berposing dgn produk Tamin.. boleh gak kami jadi duta Tamin :)

Jam 5pm, kami bertolak ke tmpat pembuatan Labu Sayong. One word je yang ana boleh katakan. SUBAHANALLAH. Cuba kita bayangkan, dr tanah liat yang xdok apa2, leh di bentuk menjadi pasu yang cantik dan berbagai rupa. Ana pernah baca tafsir Quran yang lebih kurang mksd dia..

‘Tidak sia-sialah apa yang telah Kau ciptakan, melainkan ada faedahnya’
Wallahualam..

Ana mcm biasa la, tak membeli pon.. sahabat-sahabat yang lain ada beli labu sayong bermacam-macam saiz, besar, sederhana dan kecil : ) mereka juga berkesempatan membuat labu sayong, termasuk Ustaz ana. Tpi, Ustaz buat tak berapa jadi la huhuhu :p Pengusahan labu sayong yang kami g lawatan tue berikan kami pasu yang comel sebagai cenderahati : ) suykron Kraf Sazilah ^_^


Selepas selesai membeli belah labu sayong, kami bertolak ke tempat penginapan di Sri Iskandar. Sudah lama tak menjejakkan kaki ke Sri Iskandar. Dulu ana study diploma kat Kolej Profesional Mara Sri Iskandar (KPMSI). Tempat kami menginap mlm tue dekat dah dgn umah sewa ana dulu, rindu kawan-kawan masa diploma dulu : ) byk kenangan di sana yang msh segar dlm ingatan, chewaahh :P sampai kat homestay, kami berehat sepuas-puasnya kerana sudah penat berjalan 1 hari, huhuh…

Alhamdulillah, kerana kami selamat pergi dan selamat sampai di tempat yang kami tuju tanpa ada sebarang musibah, alhamdulillah ^_^

p/s: sampai di sini dahulu ya, nnt ana cerita untuk hari ke-2 dan ke-3 pulak ya : )
Bukan sekadar berjalan, berjalan untuk mencari ilmu..

‘Iza ro aytum yu khalifa sunnatan nabi SAW farmuhu ilal ha iq’

Jika kalian mendapati kata-kataku ini menyanggahi rasul, ambil kata-kataku ini lemparkan ia ke dinding, dan jangan amalkan..

Wallahualam..

1 comment:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

teringat masjid ubudiyah .....huhu, masa tuh takda rusuhan lah...aman jer.., dengan tempat labu tuh...